18-02-2013

Op de juiste manier een tafel indekken

Vaak wordt er aan mij gevraagd hoe je een tafel moet indekken, omdat ik een horeca opleiding doe. Ik zie vaak dat mensen het fout doen. Het is helemaal niet moeilijk om een tafel mooi in te dekken je moet alleen weten hoe. In dit artikel zal ik jullie laten zien hoe het moet. Zo kunnen jullie ook thuis of waar dan ook een tafel mooi indekken als je voor iemand kookt.






Ik zal het uitleggen voor 3 gangen en 4 gangen.
3 gangen is: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht.
4 gangen is: voorgerecht, tussen gerecht (2e voorgerecht), hoofdgerecht, nagerecht.

Wat we nodig hebben voor 2 personen 3/4 gangen:
- een tafelkleed of loper
- Het grootste bord dat je gaat gebruiken (1 is voldoende)
- 2 kleine vorken en 2 kleine messen  voor het voorgerecht
- alleen voor 4 gangen 2 kleine vorken en 2 kleine messen voor het tussengerecht.
- 2 kleine messen voor het brood
- 2 site plates
- 2 grote messen, 2 grote vorken voor het hoofdgerecht
- 2 kleine vorken, 2 kleine messen en 2 kleine lepels voor het nagerecht.
- 2 rode wijn glazen
- 2 witte wijn glazen
- 2 water glazen




Om te beginnen leg iets van een tafelkleed of loper op de tafel, ik vind dat altijd net wat gezelliger eruit zien. I now het tafelkleed is heel kreukelig maar ik had echt geen zin om van tevoren nog te strijken sorry =).






Okee pak dan het grootste bord dat je gaat gebruiken en leg die ondersteboven op tafel. Voor de foto ben ik vergeten het bord om te draaien (zelf gebruik ik namelijk geen bord meer om mijn bestek neer teleggen). Een omgekeerd bord maakt het makkelijker. Oepss...

Het bord moet ongeveer een duim nagel lengte van de tafelrand af staan.





Het bestek indekken.

Als eerste pakken we het grootste bestek dat we gepakt hebben. Vork aan de linkerkant net niet tegen het bord aan en ook op duim nagel lengte van de tafelrand af. Voor het mes geld hetzelfde, maar dan aan de rechterkant. Het bestek moet recht tegen over elkaar liggen.



  
Ow wat nog wel belangrijk om te weten is dat je recht voor het bord moet staan. Als je ernaast staat krijg je dus wat je ziet op deze foto hieronder.




Pak nu een kleine mes en vork. Het mes leg je precies hetzelfde neer als het grote mes. Belangrijk is dat de twee messen elkaar niet raken. De kleine vork leg je hoger neer dan de grote vork, zoals je op de eerste foto hieronder kan zien moet het op één lijn liggen.




Het grote Bestek moeten recht tegenover elkaar liggen het kleine ook.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is alleen als je voor 4 gangen in gaat dekken.


Pak nu nogmaals een kleine mes en vork. Het mes leggen we weer precies hetzelfde neer als hiervoor. De vork leggen we weer op één lijn neer, zoals je kan zien op de eerste foto hieronder.



              






----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu het nagerecht bestek neerleggen. Dit kan een beetje verschillen met wat het dessert is. Moet het gesneden worden of niet? Als het alleen maar ijs is of iets van een mousse hoef je niks te snijden dan heb je alleen maar een vork en lepel nodig. Als het iets is wat gesneden zou kunnen worden zoals een stukje taart of iets met bladerdeeg dan heb je een mes, vork en lepel nodig.

Er is een ezelsbruggetje om het nagerecht bestek neer te leggen.

Basie = Bord
Moet = Mes
Veel = Vork
Leren = Lepel

Dat zal er dus zo uitzien.




Het moet zo neergelegd worden dat je makkelijk het zo naast het bord kan schuiven.




Nu al het bestek klaar ligt ziet het er dus zo uit.




Nu de glazen.


Ik ga het indekken met witte wijn glazen, rode wijn glazen en longdrinks. Het kan ook bijvoorbeeld met alleen witte wijn glazen, ik vond het nu alleen mooi om de rode wijn glazen ook te gebruiken.

 
Het rode wijn glas is het glas wat bij het hoofdgerecht wordt geschonken. Die zet je dan als eerste neer, dat doe ik zoals op de foto hieronder te zien is. Recht boven de messen en naast het dessert bestek, het lijkt nu net een hoek.

 



















Nu zet je het wijnglas voor het voorgerecht neer. Die leg je schuin achter het eerste glas. De glazen mogen elkaar niet raken.



Nu zetten we het longdrink glas schuin onder het eerst wijnglas.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit geld alleen voor de 4 gangen.

Dit wordt helemaal anders neergelegd. Nu staan de wijnglazen schuin achter elkaar naar binnen toe.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nu als laatste alleen nog de side plate's voor het brood. Ik heb die thuis niet dus heb ik gebaks bordjes gebruikt, zodat ik het toch kan laten zien. Het gaat er gewoon om dat het een klein bordje is. Dus nu pakken we onze kleine bordjes erbij en twee kleine messen.

De messen leggen we omgedraaid neer, het moet zo dat de mensen zich niet kunnen snijden aan het mes als ze kun vork pakken.

De linkerkant is fout, de rechterkant is goed.


 
 Nu hebben we alles neergelegd en ziet de tafel er prachtig uit. Nu kan je zelf nog bepalen wat je verder nog op tafel wilt, bijvoorbeeld een bloemetje of iets dergelijks.







Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een keer over zo iets een artikel te zien. Als er iemand nog vragen heeft hoor ik het graag =D


xx


Amy